Introductie
Werkwijze
Hoe werkt dit online leerpad?
In dit online leerpad behandelen we het thema "ondernemingsvormen". We gaan na welke soorten ondernemingsvormen er zijn, wat de voor- en nadelen er van zijn en welke andere belangrijke zaken hierbij komen kijken.
Elke pagina behandelt een specifiek deeltje. Via de inhoudstabel kan je telkens terecht op elke pagina door op de titel te klikken. Anderzijds kan je onderaan een pagina ook doorgaan naar de volgende pagina. Zo'n knop is dus ook het einde van een pagina. Je volgt steeds een pagina van het begin tot het einde en je voert alles uit wat er staat of gevraagd wordt.
Vaardigheden: checklist
Vaardigheden die jullie onder de knie zullen hebben op het einde van dit online leerpad:
- Je kan de begrippen natuurlijk persoon en rechtspersoon toelichten
- Je kan het verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap toelichten
- Je kan het verschil tussen beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid toelichten
- Je kan de kenmerken van een nv en bv opsommen
- Je kan het verschil tussen hoofdelijke aansprakelijkheid en deelbaarheid toelichten
Vragen
Vraag 1
We starten meteen met een vraag die jullie moeten beantwoorden door de QR code hieronder te scannen. Dit mag met je gsm. De vraag is: waarover moet je zoal nadenken alvorens je een winkel/bedrijf opstart?

Vraag 2
Mikaeli en Thijs waren in hun jeugd buurjongens. Ze hebben allebei een technische richting gestudeerd en beiden hebben later een eigen onderneming opgericht. Wanneer ze elkaar jaren later weerzien, praten ze over hun ondernemingen. Lees een stukje uit het gesprek.
- Mikaeli: Hoi
- Thijs: Hoe gaat het?
- Thijs: Goed. En met jou?
- Mikaeli: Prima. Hoe gaat het met je zaak?
- Thijs: Ik moest helaas stoppen met mijn bakkerij. Daardoor heb ik wat problemen gehad. Maar ik blijf niet bij de pakken zitten en ik ben een nieuwe onderneming aan het oprichten.
- Mikaeli: Wat is er gebeurd?
- Thijs: Ik had net geïnvesteerd in nieuw materiaal toen mijn twee grootste klanten hun openstaande schulden niet meer konden betalen. Daardoor kon ik op mijn beurt mijn leveranciers niet betalen. En aangezien ik een eenmanszaak had, was ik onbeperkt aansprakelijk. Ze hebben dus mijn televisie, mijn privéwagen en het geld van mijn privéspaarrekening in beslag genomen.
- Mikaeli: Dat is minder leuk. En hoe zul je het met je nieuwe onderneming aanpakken?
- Thijs: Mijn nieuwe onderneming is een vennootschap. Zo is mijn privébezit tenminste beschermd.
- Mikaeli: Dat is een goed idee. Dat biedt je meer bescherming en je hebt een voordeliger belastingtarief.
Wat was het probleem bij Thijs?